MacArthur, Hollandia, 1955

Ten westen van Jayapura, het toenmalige Hollandia, werd in 1955 in de heuvels boven het Sentanimeer een monument opgericht ter herdenking van de Amerikaanse inval op Nieuw-Guinea in 1944. Het was een betonnen schild van een meter of drie hoog, naar voorbeeld van het wapen van de Nederlandse troepen:

Een verticaal gedeeld Romaans schild van zwart en geel, voorzien van een gekruist zwaard en papoeaspeer in wit, waarop de Rijksappel in oranje is aangebracht (wapen ingesteld bij Legerorder No 208 van 1950). Bijzonder is, dat de kleurstelling is omgedraaid: was het oorspronkelijke wapen in zwart-geel, het monument is in geel-zwart.

Landmacht Nieuw-Guinea 1950 – 1955

hollandia_macarthur_wapen
mouwonderscheiding

Nadat na vier jaar gevechten en twee politionele acties in Nederlands-Indie, op 27 december 1949 in Den Haag de souvereiniteitsoverdracht werd getekend, bleven er op Nieuw Guinea Nederlandse troepen achter omdat dit deel van het eilandenrijk buiten de overdracht was gebleven. Deze eenheden ‘Landmacht Nieuw-Guinea’ geheten kregen bij Ministriele beschikking van 5 augustus 1950 een eigen mouwonderscheiding. De minister bepaalde dat door personeel, behorende tot de troepen op Nieuw-Guinea op de rechterbovenmouw van het jak-VT of het daarmee overeenkomstig kledingstuk der tropen kleding een mouwonderscheidingsteken van geemailleerd metaal zou worden gedragen. In verband met het overdragen van de beveiligingstaak aan de Koninklijke Marine werd de ‘Landmacht Nieuw-Guinea’ op 28 februari 1955 opgeheven en kwam het embleem, in praktische zin, te vervallen. http://www.hetdepot.com/NieuwGuinea.html

Op het monument verscheen de tekst: “Ter herinnering aan Generaal MacArthur, van de Landmacht Nieuw-Guinea, bij haar vertrek op 1 maart 1955”. Het ´haar´ verwijst hier dus naar de Nederlandse Landmacht, die haar taak overgenomen zag door de Koninklijke Marine.

Het monument verwees duidelijk naar de jaren na 1944 waarin deze landmacht had samengewerkt met de Amerikanen, en wilde een uitdrukking zijn van de dank jegens de Geallieerde bevrijders.

Het monument staat er nog steeds, zij het dat de tekst enige malen is aangepast. Het huidige monument heeft een tekst in het bahasa indonesia en engels.

hollandia_macarthur_1

Het monument in 1960. [NIMH 2015-1-154]
locatie van het monument: “Mc. Arthurheuvel”, ten westen van Hollandia
hollandia_macarthur_tekst
Het huidige opschrift

Bronnen:

http://www.hetdepot.com/NieuwGuinea.html
Foto´s:
https://onderzeedienst.blogspot.com/2012/04/naar-nieuw-guinea.html (monument met twee mannen)
https://nimh-beeldbank.defensie.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s