9 reacties Voeg uw reactie toe

  1. M. van Bebber schreef:

    Dank voor het stuk over de bamboe Eiffeltoren in Tasikmalay die door mijn overgrootvader werd gebouwd

    Like

  2. Louis Zweers schreef:

    Is dit monument van Dr. de Groot in Bandung tijdens de bersiap vernietigd?

    Like

  3. Geachte, dank voor uw stuk over Teijsmann – ik ben zelf eens tuk over Buitenzorg aan het schrijven en ben op zoek naar de herkomst van de plattegrond van Buitenzorg die u gebruikt, kunt u mij vertellen waar die precies uit komt en uit welk jaar hij stamt? Bij voorbaat dank voor uw moeite, David Coppoolse Davidapollonius@gmail.com

    Like

  4. Evert Krol schreef:

    In Padang werd een grafmonument opgericht voor de in februari 1862 aldaar overleden generaal-majoor C.A. de Brauw. Hij overleed op 21 februari 1862, zijn vrouw, J.E.M. van Heemskerck van Beest een dag later. Weet iemand of dit monument nog bestaat of dat er afbeeldingen van bewaard zijn gebleven?
    Op voorhand dank,
    Evert Krol
    ehakrol@home.nl

    Like

  5. Ronald van der Leeden schreef:

    Een vraag over een ansichtkaart op uw site van het postkantoor in Medan uit de jaren ’30 van de Nienhuys-fontein met postkantoor (coll. TM). Boven de entree is een plaquette te zien met daarop een portret. Is dat het portret van Koningin Wilhelmina? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie. Mvg Ronald van der Leeden

    Like

    1. buitenzorg schreef:

      Beste Ronald,

      Het postkantoor is – vermoedelijk – geopend in oktober 1912. Van de opening zelf vond ik geen verslag. Wél van een bezoekje vooraf van een correspondent van de Sumatra Post:

      “In ’t nieuwe Postkantoor.

      Als tegen een gesloten vesting ziet het Medan-publiek tegen zijn nieuwe postkantoor aan, dat nu over een maand of twee in gebruik kan worden gesteld.Hoe zou het er van binnen uitzien? Is ook daar begonnen mee de afwerking, die zo menig oordeel over ’t uiterlijk aanzien van dit gebouw heeft gewijzigd ? We hebben er onder bevoegde leiding eens in rondgekeken, ’t Is een verrassend binnenkomen door de lage intree in die kerk-hoge koele koepelhal met ’t gedempte, zacht-gekleurde licht. Een ruimte, welke niet alleen groot is – 13 meter is de middellijn van deze achthoek -, maar ook groot aandoet. Deze hal, waarop zoals men weet, rondom de loketten met de daartoe behorende afdelingen uitkomen, is nu zo goed als geheel afgewerkt. Het is een plaats waar we gerust gasten van de Overwal mogen heen brengen. Van de vloer van wit en zwart marmer rijzen de muren op uit een plint en kolommen van zilvergrijs gepolijst graniet van Penang. Boven de bogen een rondgaand fries van hetzelfde sectiel als buiten. Als motief is gekozen een vliegende postduif, met door draden verbonden isolatoren, het symbool van den post- en telegraafdienst. Het hoofdmotief van het glas-in-lood der twee tegenover elkander gelegen vensters, is een posthoorn in stralenkrans. De afdekking dezer ruimte bestaat uit een gewelfvormig ijzeren plafond, een samenstelling van een kruis en een kloostergewelf. De loketwanden zijn met eenvoudig sicosmeedwerk gesloten, ervoor staan meer gedetailleerde ijzeren hekken. De hal krijgt ook elektrische verlichting, bestaande uit een krans van wandarmen en een grote, monumentale kroon van kunstmeedwerk in het midden. De geleidingsdraden zijn in de muur aangebracht.

      In ’t midden van de hal komt een grote ronde tafel voor het publiek. En dan zal men nog plaats moeten zoeken voor een brievenbus, waarop bij de bouw, zonderling genoeg, niet werd gerekend, evenmin als op een geschikte wandplek voor het ophangen van bekendmakingen. Ruimte is er genoeg, dus dat zal zich wel vinden.

      De postboxes zijn ook al aangebracht; 45 zijn er, en er zullen er nog een 22 worden bijgemaakt, dubbel zo groot, daar de thans reeds aanwezige voor berging van veel mailstukken te klein zijn. Voor publiek en post zal het gebruik van deze boxes, welke maar f 12 huur in een jaar doen, veel gerief opleven, Door de eigenaardige nisvormige oplossing van de hal – gevolg van den pijlerbouw, – komt het publiek buiten het gedrang der naastgelegen loketten en het verkeer in de vestibule. Al deze ruimten zijn zo groot genomen dat voor elke afdeling gelijktijdig twee mensen kunnen geholpen worden, terwijl dit aantal bij de aangetekende brieven zelfs tot vier kan worden opgevoerd. Dit was nodig, omdat zich hier ter plaatse de drukte speciaal op maildagen en dan nog wel op bepaalde uren concentreert.

      In de hal zal, evenals buiten aan ’t gebouw, een elektrische klok worden aangebracht. Het ligt in de bedoeling der postautoriteiten, later een halwachter aan te stellen, die het publiek terecht kan helpen en eenvoudige inlichtingen kan geven. Informaties van meer betekenis zal men aan het loket van de oudst aanwezend ambtenaar kunnen ontvangen.”

      Sumatra Post, 2 augustus 1912.

      Zoals je ziet, geen melding van een plaquette of medaillon met de afbeelding van Wilhelmina.
      Dit zegt echter niets. Het verslag gaat immers slechts over de binnenkant van het gebouw. Mocht ik nog een ingeving krijgen, ik laat het je weten…

      Bert

      Like

  6. dpruis schreef:

    Hallo, een toevoeging voor uw site zou het monument van Bosscha op de theeplantages bij Malabar (hoogvlaktes Pengalengan) kunnen zijn. Eventueel heb ik eigen foto’s ter beschikking die ik tijdens mijn bezoek in 2012 heb gemaakt.
    Met vriendelijke groet,
    Diana Pruis

    Like

  7. felagonna schreef:

    Why there is no article written about Jam Gedang, Fort de Kock klokketoren?

    Like

  8. anja van ree schreef:

    Wie kan me helpen aan foto’s van deze familie en een foto van de schoolwaar hij leeraar was.en wie kan me helpen aan hun huwlijksakte.
    Jacobus Johannes Nicolaas van Ree geb 1881 maassluis overl 1939 Malang.
    huwd 2 19 februari 1916 Malang,met paulina Joanna Molijn.
    Leraar, oprichter van het ‘Instituut van Ree’ te Soerabaja,
    in principe een jongensinternaat

    Like

Plaats een reactie