Van Heutsz, Batèë Ilië, 1901

“Als men de weg van Salamangan naar Meureudoe oprijdt, is links een zijweg naar de vermaarde heuvel van Batèë Ilié, het Batoe Iliq uit de oude tijd, voor welks versterkingen generaal Van der Heijden in juli 1880 tot twee maal toe werd teruggeslagen. De 3e februari 1901 had Van Heutsz meer succes; Batèë Ilië werd door onze troepen veroverd.

Op de heuvel waar Van Heutsz die dag met zijn staf stond, de aanval regelde en de vorderingen van de troep met zijn kijker volgde, staat nu een gedenkteken met bank, met inscriptie:

Batèë Ilié – Van Heutsz – Februari 1901

Van Heutszbank, Batèë Ilië
De slag bij Batee Ilie, schilderij Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933)
De weg van Salamanga(n) (rechts) , naar Meuroedoe (links)

Er is nog een andere herinnering aan deze plek: het bekende schilderij van Hoynck van Papendrecht, waarop men echter van het krijgsbedrijf niets ziet dan wat rookwolkjes in de verte, en de generaal met een groepje officieren.

Monumentale banken zijn geen ideale dingen, doch allicht als herinnering meer waard dan dat schilderstuk. Hier, vanaf deze bank, overziet gij het ganse kustland van Samalangan, een groene vlakte, en op de blanke zee, hel schitterend in het licht van deze zonnige dag, deinden in 1901 onze oorlogsschepen die hun granaten op de heuvels wierpen. Het schilderij toont u eigenlijk alleen generaal Van Heutsz en zijn staf, van achteren gezien.”

Uit: H.C.Zentgraaff, Sumatraantjes. Atjehse herinneringen die nog leven.  De Locomotief, 16 juli 1936. Heruitgegeven als: H.C. Zentgraaff en W.A. van Goudoever,  Sumatraantjes, ´s-Gravenhage, 1947.

Bronnen
H.C.Zentgraaff, Sumatraantjes. Atjehse herinneringen die nog leven.  De Locomotief, 16 juli 1936. Heruitgegeven als: H.C. Zentgraaff en W.A. van Goudoever,  Sumatraantjes, ´s-Gravenhage, 1947.
Foto´s KITLV

Plaats een reactie