Loa Kulu, Samarinda, 1946

Uit Het Dagblad, 3 augustus 1946:

‘Onthulling monument voor oorlogsslachtoffers te Loa Koeloe

Op 13 Juli 1946 werd op het emplacement van de steenkoolmijnen der Oost Borneo Maatschappij N.V. te Loa Koeloe bij Samarinda — welke mijnen thans tijdelijk als overheidsbedrijf worden geëxploiteerd — onder grote belangstelling van de zijde der bevolking een eenvoudig monument onthuld bij het gemeenschappelijk graf van de 148 mannen, vrouwen en kinderen, verbonden aan de steenkoolmijnen, die hier in Juli 1945 door de Japanners werden vermoord.  

Bij de plechtigheid waren aanwezig de resident van Oost-Borneo, de heer F.P. Heckman, de ass.-resident Mr. E.L. van Son en de secretaris G. Geerlings, het hoofd van plaatselijk bestuur te Samarinda, de kapt. v.s.d. J. A. Welleman en vele anderen. De Sultan van Koetai was vertegenwoord door den kroonprins A. P. Adi Pati Peraboe Anoem Soeria Adi Ningrat, Raden Djaja Perawira, districtshoofd Ie klasse t.b. en A. R. Kario Witi, districtshoofd t.b.

De leider der steenkoolontginningen, de heer J. O. van Gruisen, directeur der Oost-Borneo Maatschappij N. V., hield bij de onthulling van het grafmonument een toespraak in de Nederlandsche en Maleische taal, waarin herinnerd werd aan de afschuwelijke misdaad der Japanners, die 148 mannen, vrouwen en kinderen, deels na onthoofding, deels levend 90 meter diep in de mijnschacht van Loa Koeloe wierpen. Tevens herdacht hij de vele anderen die vroeger daar werkten en onder ellendige omstandigheden in het gevangenenkamp hun einde vonden. „Onze gedachten”, aldus spreker, „gaan naar den gouverneur van deze gewesten, dr. Haga, die op schandelijke wijze werd vermoord, naar de Nederlandsche bestuursambtenaren te Samarinda die eenzelfde lot ondergingen alleen omdat zij hun plicht bleven vervullen”.  Na de onthulling van het monument werden door de nabestaanden der slachtoffers bloemen op het graf gelegd en gebeden gehouden. Daarna herdacht de resident van Oost-Borneo in een treffende redevoering de slachtoffers van Nippon’s wrede hand, waarbij de kroonprins van Koetai zich in welgekozen woorden aansloot.’

 

Bronnen:

Het Dagblad, 3 augustus 1946
Indonesiana, 11 april 2018

De obelisk zoals hij er nu uitziet. Bovenin lezen we het jaartal 1946.
Loakoeloe, ten westen van Samarinda

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s