Op zondag 2 oktober 1947, twee jaar na de oprichting van het bataljon 1-12 R.I. te Zuidlaren, werd op de Aloon-Aloon door de commandant van de A-divisie, generaal-majoor M.R. de Bruyne, een vijfzijdige herdenkingszuil onthuld voor de militairen van 1-12 R.I., 3-5 R.I., 4-5 R.I., KNIL en Mariniersbrigade, die tijdens de opmars naar Malang en de aansluitende zuiveringsacties in de ommelanden waren gesneuveld. Op de voet van de zuil stond de tekst uit het Wilhelmus: ‘Den vaderlant ghetrouwe blijf ik tot in den doet’.
Een jaar later werd door de Indonesiërs een eerste aanslag op het monument gepleegd. Op zondagavond 12 december 1948 werden de bioscoopbezoekers die op dat moment de theaters rondom de Aloon-Aloon verlieten opgeschrikt door een grote knal. Later bleek dat een blik trotyl bij de herdenkingszuil tot ontploffing was gebracht. De schade aan het monument was beperkt.
Na de soevereiniteitsoverdracht is de zuil op last van het Indonesische stadsbestuur verwijderd.
x
Technische gegevens
Monument: ‘Den Vaderlant Ghetrouwe’: herdenking gevallen militairen 1947
Locatie: Aloon-Aloon, Malang
Onthulling: 1947
Opdrachtgever: overheid, vermoedelijk KL
Ontwerp: onbekend
Uitvoering: onbekend
Duur: mogelijk afgebroken 1950
x
Bronnen
Schaik, A. van, Malang, beeld van een stad. Purmerend, 1996.
De Vrije Pers, 14 december 1948
Foto´s Dienst voor Legercontacten/Nationaal Archief, en J.A.P. Westerhof [http://members.chello.nl/h.westerhof1/indie.htm]
