F.H. Greve, Gorontalo, 1929

Van sommige monumenten vond slechts vermelding plaats in een geschreven bron, zonder foto. Van andere door één of enkele foto´s zonder uitgebreide schriftelijke toelichting. Het monument ter herinnering aan de ambtsperiode van de assistent-resident van Gorontalo, Frans Hendrik Greve, behoort tot deze laatste categorie.

Bij het Tropenmuseum wordt een vijftal foto´s bewaard, toegeschreven aan de onthulling van dit monument. We weten niet of de later geplaatste bijschriften juist zijn, maar, indien zo, betreft het mogelijk een dankbetuiging van de plaatselijke bevolking (?) aan Greve, die hier van 1923 tot 1930 het Binnenlands Bestuur vertegenwoordigde. 

De onthulling van het monument, een fontein met inscriptie, zou hebben plaatsgevonden op 29 december 1929, één van de laatste dagen dat Greve nog in functie was. Enkele maanden later reisden Greve en zijn echtgenote Louise Greve-Jans naar Nederland. Vermoedelijk zijn zij niet teruggekeerd naar Indië, en hebben Gorontalo (en het monument) daarna dus nooit meer gezien.

x

Onthulling in Gorontalo van de fontein ter herinnering aan het bestuur van assistent-resident F.H. Greve, 29 december 1929. De man met witte pet is mogelijk H.J. Schmidt, de resident van Menado. Rechts van hem vermoedelijk Greve. TM-60048808.
Toespraak tijdens de onthulling in Gorontalo van de fontein ter herinnering aan het bestuur van assistent-resident F.H. Greve. TM-60048809.
Groepsportret van de genodigden bij de onthulling in Gorontalo van de fontein ter herinnering aan het bestuur van assistent-resident F.H. Greve. TM-60048812.
Fontein in Gorontalo ter herinnering aan het bestuur van assistent-resident F.H. Greve. TM-60048805.
Gorontalo, straatgezicht met fontein F.H. Greve. TM-60048807.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s