Juliana & Bernhard, Karangasem, 1937

Op 7 januari 1937 huwde prinses Juliana met prins Bernhard. Op of rond deze dag werd ter gelegenheid van de huwelijksvoltrekking in Karangasem, Oost-Bali, een monument opgericht.

Een jaar later schreef het Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië over een wijziging in het bestuurssysteem in Karangasem. En passant werd hier verwezen naar het monument:  

Zijpaneel met inscriptie

“Badoeng, 30 Juni 1938. – Als in de stille morgen de zon over Karangasem opgaat, is het de laatste dag geworden van haar bestaan als hoofdplaats van een regentschap. De plaats ligt open in de zilte zeewind en in het gebouwtje van den Karangasemraad aan de grote verkeersweg, waar de toeristen langs rijden om naar het waterpaleis van den Zelfbestuurder te gaan, zal heden een grote verandering plaats vinden. Deze zetel van de raad ligt vlak bij de nieuwe complexen voor het jonge Balinese corps Prajoda, detachement Karangasem en bij de ongezellige pasanggrahan. lets verder over de brug begint bij het monument ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard pas het eigenlijke dorp. Uit de waringin voor de woning van de controleur galmt klokkengebeier als over een Hollandse stad, vanuit een eenvoudige hoge bamboe waar de wind doorheen blaast.”

Verdere verwijzingen ontbreken helaas. Wel zijn bij het KITLV twee foto´s bewaard gebleven. Het monument lijkt een gestileerde koningszetel met de koningskroon en familiewapens (?) van het huis van Oranje en Lippe Biesterfeld.

x

Bronnen
Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië, 5 juli 1938
Foto´s uit collectie P.R.W. van Gesseler Verschuir, KITLV, april 1939.

Monument ter herinnering aan het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard langs de weg ten oosten van van Karangasem
Karangasem, Oost-Bali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s