Weg naar Magelang, Poerworedjo, 1862

De Purworejo-Magelang weg is een van de belangrijkste werken uit de tijd van de vorst R.A.A. Cokronagoro I. De weg, met een lengte van ongeveer 40 kilometer, wordt nog steeds gebruikt als hoofdroute.
In eerste instantie werd een Purworejo-Magelang-weg geprojecteerd via Kaligesing, ten oosten van Poerworedjo. Het was in deze streek al drukker dan ten noorden daarvan. De plannen werden echter bijgesteld omdat de fysieke omgeving een dergelijke weg lastig maakte: de omgeving is zeer bergachtig, met steile ravijnen. Verder was hier sprake van rondtrekkende benden, naar verluidt overgebleven trouwe volgelingen van prins Diponegoro. Besloten werd de weg aan te leggen vanaf Poerworedjo naar het noorden. Echter ook hier moest een heuvel worden beklommen: niet eenvoudig voor de door paarden voortgetrokken rijtuigen.

Ter herdenking van de aanleg van de Purworejo-Magelang-weg werd een monument gebouwd in het dorp Bener Krajan, richting noordwaarts aan linkerzijde, ter hoogte van KM 14. Het is een rechthoekige sokkel met inscriptie, en daarop een taps toelopende pilaar (tugu).

Sokkel van monument

 

Het monument staat er nog steeds, zij het in slecht onderhouden staat en in toenemende mate ingesloten door gebouwen.
Misschien zullen weinigen er aandacht aan besteden, omdat ze gewend zijn om het elke dag te zien of omdat ze geen interesse hebben. Toch is dit monument van historische betekenis; het vertelt ons iets over de ontwikkeling van Indonesië, en met name over de relaties tussen de regio’s op Midden-Java en de voormalige Kedu-residentie, het gebied dat nu behoort tot de gemeenten Magelang, Magelang, Temanggung, Wonosobo en Purworejo.

Het monument heeft de volgende inscriptie, nog duidelijk leesbaar:
“Deze weg is daargesteld onder het bestuur van de resident van Bagelen Jonkh JGOS Don Schmidt Auf Altenstadt en R De Filletaz Bousqet en onder medewerking van Raden Adipati Tjokronegoro Regent van Purworejo In de jaren 1845-1850”.
Aan de bovenzijde: ´Opgericht in 1862´.

 

Bronnen
https://m.kaskus.co.id/thread/57b07b89ded77060118b4568/tugu-bener-sejarah-yang-terlupakan/
https://www.sangpengamat.com/2014/12/memoar-21-obelisk-di-purworejo.html
Foto aan linkerzijde: Google Streetview, augustus 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s