Bandjermasin Oorlog, Kandangan, z.j.

Bij het Tropenmuseum en het KITLV bevinden zich enkele foto´s van een monument in Kandangan, Zuid-Oost Borneo, beide gemaakt zo rond het begin van de vorige eeuw. Op de tweede foto kunnen we zien dat het monument in de bocht van de weg stond, vlak voor de brug.

Van het monument weten we niets, zij het dat we mogen veronderstellen dat de oprichting ervan te maken heeft gehad met de Bandjermasinsche Oorlog die in 1859-1863 in deze contreien werd uitgevochten. Vergelijkbare eretekens werden opgericht in Bandjermasin en Barabai.  De vorm van het gedenkteken wijst op de tweede helft van de 19e eeuw, en andere belangrijke gebeurtenissen die aanleiding zouden kunnen geven voor de oprichting van een dergelijk monument, hebben, voor zover we weten, in Kandangan niet plaatsgevonden. 
x

Kandangan [TM]
Kandangan [KITLV]

Kaart Kandangan. Het monument wordt hier aangeduid met een rood kruis, boven de tekst ‘militair kampement’

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. i never see before. if u go to there. the monument has gone and u can see hospital there

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s