Pakoeboewono X was de tiende soesoehoenan of keizer van Soerakarta. Hij regeerde van 1893 tot 1939. Volgens Wikipedia zou hij zijn geboren op 29 november 1866, en werd hij dus op 29 november 1936 70 jaar. Op woensdag 2 december 1936 verscheen in het Soerabaijasch Handelsblad een bericht over de voorafgaande zaterdag, te weten 28 november. Dit was dus de dag vóór de soesoehoenan´s 70ste verjaardag. Op deze dag zou de ‘negende toemboek’ zijn gevierd. Nu is ‘toemboek’, evenals ‘windoe’ een 8-jarige periode, en zou de viering van een negende toemboek dus moeten plaatsvinden toen de soesoehoenan 9×8 oftewel 72 in plaats van 70 jaar zou zijn geworden. Het verschil moet worden gezocht in de Javaanse jaartelling, die niet geheel gelijk loopt met de Europese. Zeker is, dat in 1936 de negende toemboek werd gevierd en bij deze gelegenheid van zijn kinderen een klok kreeg aangeboden. Door zijn zoon prins Hangabeji, de latere soesoehoenan Pakoeboewono XI, werd aan de gouverneur van Solo, M.J.J. Treur, de eer gelaten het monument te onthullen.
Uit het Soerabaijasch Handelsblad, 2 december 1936:
“Onthulling stadsklok te Solo. Herinnering aan negende toemboek. Sieraad voor de stad. Zaterdagochtend vond de officiële onthulling plaats van de stadsklok op Pasar Besar. Door het roodwitblauw en roodwit van vlaggen en wimpels bood dit drukke verkeerspunt een vrolijke aanblik. Het was er tegen acht uur vol van de nontonners, door de politie op de trottoirs gehouden, zodat de rijwegen open bleven om de tal van genodigden per auto aan te brengen. Toko Mas diende voor deze gelegenheid als ontvangstzaal waar de heren rokerij en de dames een versnapering werd geboden. Even over acht arriveerde de Gouverneur, waarna het gezelschap zich voor de in rood-wit vlaggendoek gehulde klok opstelde. Onder de aanwezigen merkten wij op: de Plaatselijk Militair Commandant, overste van Rekum, het corps B.B., de broeder van Z.V. Hoogheid, n.l. B.K.P.A. Mlojokotsoemo, tal van zonen en dochters van Z.V. Hoogheid, de vertegenwoordiger van Z.H. de Mangkoenagoro, K.P.A. Soerjosoerarso, alsmede verschillende officieren van het Garnizoen, het Legioen en der Kraton-troepen en vooraanstaanden uit Solo’s burgerij. K.P.A. Mataram vertegenwoordigde Z.V. Hoogheid. Om 8.11 uur nam B.KdJ.P. Hangabehi het woord, de volgende redevoering uitsprekende:
Ik moge voorts de hoop uitspreken, dat de gewichtige en in de geschiedenis der Vorsten van Soerakarta zo zeldzame gebeurtenis van een 9e toemboek, blijvend in onze herinnering worde gegrifd door de oprichting van dit bescheiden doch betekenisvolle monument. Ik verzoek de alhier aanwezigen vertegenwoordiger van Z. V. H. onzen tolk te willen zijn om onze Vader te verzoeken, dit nederige huldeblijk wel van zijn kinderen te willen aanvaarden. Thans moge ik U, Mijnheer den Gouverneur, uitnodigen het monument wel te willen onthullen.’
x
Technische gegevens
Monument: klok tegenover de Pasar Besar/Pasar Gede te Solo, ter ere van de verjaardag van de soesoehan Pakoe Boewono X.
Onthulling: 29 november 1936
Ontwerp: Thomas Lucien Hedrich von Wiederhold (1896,Pasoeroean – 1970 El Atabal, Spanje).
Uitvoering: de heer Smeets
Duur: het monument staat nu nog steeds op de zelfde plaats. Slechts enkele wijzigingen zijn aangebracht aan de wijzerplaten.
x
Bronnen
Soerabaijasch Handelsblad, 2 december 1936
M.P. van Bruggen en R.S. Wassing, Djokja en Solo, beeld van de vorstensteden. Purmerend, 1998.
Wikipedia
https://www.dutchjewry.org/genealogy/mogendrf/487.htm
x
