Geallieerde landing, Hollandia, 1954

“Herdenking landing geallieerde troepen op Nieuw-Guinea.

Ter herdenking van het feit dat 22 April 1944 geallieerde troepen Hollandia (Nieuw-Guinea) hebben bevrijd van de Japanners, werden donderdag in Hollandia enige plechtigheden gehouden. Deze werden opgeluisterd door de aanwezigheid van de Australische manschappen van de torpedobootjager ‘Anzac’, welk schip een vierdaags officieel bezoek brengt aan de hoofdstad van Nieuw-Guinea.

Hollandia_geallieerden_onthulling_K
Onthulling tekstplaat gedenkteken (KITLV)

De plechtigheden begonnen op het ereveld van Hollandia, waar vorig jaar een ere-monument ter herdenking van de gevallenen in de jaren 1942 — 1945 is opgericht. Na een toespraak van de vlootaalmoezenier Van Hout werden er kransen gelegd onder meer door de gouverneur van Nieuw-Guinea, dr. Van Baal, en door de commandant van de ‘Anzac’, kaptein Mesley. Het gebed van legerpredikant Jense werd gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens bliezen hoornblazers ‘The last post’, waarna de driekleur, die halfstok hing, ten top gehesen werd. Deze plechtigheid werd gevolgd door een parade, waarbij de gouverneur Van Baal de troepen inspecteerde. Vervolgens werd er op het ‘invasiestrand’ een natuurstenen monument onthuld. Op dit monument staat het opschrift: ‘Hier landden 22 April 1944 geallieerde strijdkrachten — Allied Forces landed here April 22, 1944’.”

Bron: Het Nieuwsblad voor Sumatra, 8 mei 1954

Hollandia_geallieerden_1954

Hollandia_Gouverneur P.J. Platteel bij de gedenknaald ter herinnering aan de Amerikaanse invasie op 22 april 1944 te Hollandia_1958_KITLV

Hollandia_5_K.jpg

 

Hollandioa_3_K

Hollandia_2_K

Hollandia_Administrator of Papua New Guinea D.M. Cleland en zijn echtgenote bij de gedenknaald_1956_K.jpg

Hollandia_geallieerden_stadskampong Hamadi_K

Hollandia_kaart
Locatie ‘gedenknaald’ in kampong Hamadi

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Marion Schuller schreef:

    Ik ben in 1954 als 5 jaar oud kind in Hollandia aangekomen en we zijn in 1961 vertrokken. Ik herinner me het monument best en ook het monument op MacArthur Hill.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s