Vliegveld Oelin, Bandjermasin, 1936

In februari 1936 werd het vliegveld Oelin te Bandjermasin geopend en tevens een eerste lijndienstverbinding met Balikpapan en Java. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis werd een gedenksteen onthuld.

Uit De Indische Courant, 10 februari 1936:

“LUCHTVAART. De Douglas op Borneo. GEESTDRIFT EN TOESPRAKEN. Retour-toestellen voor 3 maanden volgeboekt.

Bandjermasin, 8 Febr. (Aneta). Ongeveer 2000 mensen hebben gedurende de nacht in de omgeving van het vrolijk bevlagde vliegveld te Oelin gekampeerd, terwijl duizenden, ook uit de binnenlanden, de Douglas, welke na een vlotte overtocht te 11.40 uur zaterdagochtend op Borneosche bodem landde, met geestdrift begroetten. Een door militaire politie gevormd cordon zorgde voor afdoende afzetting.

Oorkonde ingemetseld

Na ondertekening door piloten en autoriteiten werd de oorkonde achter een fraaie gedenksteen in het stationsgebouw ingemetseld. Resident Moggenstorm hield een huldigingsrede en overhandigde de vertegenwoordiger der K.N.I.I.M., mitsgaders de piloten, geschenken van de burgerij. Daarna werd een rede gehouden door de heer Hanfland, de nestor der planters, die de piloten souvenirs en de K.N.I.L.M. een krans aanbood. Na bezichtiging van het toestel volgden fanfares en gejuich, waarop het toestel te 12.10 uur naar Balikpapan doorvloog.

De gedenksteen

Het eindpunt bereikt

Tegen 3 uur zaterdagmiddag bereikte de Douglas het eindpunt van de nieuwe luchtlijn, welke veel succes belooft, daar de toestellen voor de eerstvolgende drie maanden uit Balikpapan en Bandjermasin volgeboekt zijn. De vlucht is zonder incident verlopen en alle passagiers waren opgetogen, toen in blauwe contourlijnen Borneo’s bergenglooiïng zichtbaar werd, na een kalme overtocht, ondanks af en toe voorkomende regenbuien en bliksemflitsen. De weerberichtendienst functioneerde goed, doch eenzijdig.

Op de terugweg

Bandjermasin, 10 Febr. (Aneta). Het Douglas-vliegtuig van de K.N.I.L.M. is hedenmorgen om kwart voor 9 op het vliegveld Oelin aangekomen en om half 10 weer naar Soerabaja en Bandoeng vertrokken. Overste Steinmetz is te Balikpapan gebleven. Resident Moggenstorm Snuyff is te Bandjermasin uitgestapt. Het vliegtuig maakte een vlotte landing op het door de zon overgoten vliegveld. Er waren vele autoriteiten aanwezig.

Het eerste K.N.I.L.M.-vliegtuig, dat de vlucht Batavia — Balikpapan v.v. onderneemt, is hier vanmorgen om 11.35 uur op het Darmo-vliegveld geland en vanmiddag om 12.25 uur naar Batavia doorgevlogen. Voor de terugkomst van dit eerste vliegtuig op de nieuwe luchtlijn bestond bij het publiek enige belangstelling.”

x

De Douglas op het vliegveld Oelin te Bandjermasin
Het huidige vliegveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s