Sportongeluk Soerabaja, 1933

Monument Van der Nol, Kembang Koening.
Monument Van der Nol, Kembang Koening.

Marinier Bezweken

Een der deelnemers aan de sportfeesten tijdens de Koninginnedagviering te Soerabaja, die na de wedloop als derde binnenkwam, is even voor de ingang van het sportterrein, niet ver van de eindstreep, in elkaar gezakt. Men zag hem reeds in het pad dat naar de kleedkamers leidt heen en weer waggelen, en vlak voor de kleedkamer is hij neergezegen, waarbij hij nog met een smak tegen de deur van de kleedkamer aankwam.

Vrijdagmorgen vernam het Soerabaijasch Handelsblad dat deze deelnemer, de marinier eerste klasse L. B. van der Nol, direct naar het C.B.Z. is overgebracht, doch daar niet meer bij kennis is gekomen en donderdagavond half tien is overleden.
Wijlen Van der Nol was slechts 23 jaar oud en voor het eerst in Indië gedetacheerd. Het was een stoere boy, die veel aan athletiek deed en aan wielrennen, en die zich ook op deze duurloop van 10 km serieus heeft voorbereid. Evenals alle andere deelnemers is hij tevoren grondig door een geneesheer gekeurd en daarbij werd hij volkomen fit bevonden om aan de loop deel te nemen.

Vermoedelijk heeft Van der Nol ziin krachten enigszins overschat, want insiders wisten te vertellen, dat hij de laatste dagen enigszins twijfelde, of hij aan de loop zou deelnemen of niet. De ene dag was het wel, dan echter weer vertelde hij er maar van af te zien, doch zijn eindbesluit was toch aan de wedloop deel te nemen, met het thans bekende noodlottige gevolg, dat echter in de verste verte niet was te voorzien. En het feit dat hij als derde het terrein opkwam, is wel een bewijs, dat hij er een flink gangetje in heeft gezet,

De begrafenis van Van der Nol heeft jl. vrijdagmiddag met militaire honneurs plaatsgehad.

Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië
05-09-1933

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s